Странице

четвртак, 3. мај 2018.

Loptice sa urmama



Do pre par godna urme i nisu bile često na stolu mnogih koje ja poznajem, ali se situacija polako menja i u poslednje vreme su postale osnova mnogih slatkih sirovih energetskih zalogaja, kuglica, ili sirovih torti i kolača..

Ove loptice su u stvari jedna od varijanti keksića sa nadevom, gde je fino prhko i sipkavo testo punjeno slasnim urmama osveženih rendanom koricom pomorandže. Kolačići se tope u ustima, a priprema im je brza i jednostavna. Iako su više zimski, dobrodošli su preko cele godine na stolu uz kafu ili čaj, a nisu ni malo loši ni uz čašu desertnog vina.. Provereno! 🍷 Mi smo se njima sladili još početkom februara (otud visibabe na slikama), ali je recept tek sada stigao na red za objavljivanje - dok su se izređali prvo posni, pa onda praznični...



nadev:
260 gr svežih urmi
2 kašičice rendane kore pomorandže
1/2 kašičice cimeta 
1 kesica vanil-šećera 
testo:
220 gr putera 
50 gr šecera 
3 kašike mleka 
1 kašika vode 
240 gr brašna
i još:
šećer u prahu po potrebi

Priprema:
  • Urme usitniti u električnoj seckalici, dodati vanil šećer, rendanu koricu pomorandže i cimet. Smesu podeliti na 30 jednakih loptica.
  • U sudu za mešenje mikserom mutiti šećer i puter da se sjedine, pa dodati mleko, vodu i brašno i zamesiti testo.
  • Podeliti testo na 30 jednakih delova. Svaki razvući i u sredinu staviti nadev od urmi. Saviti krajeve preko nadeva i zarolati u lopticu. 
  • Na pleh staviti papir za pečenje i ređati gotove loptice. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 15 minuta da samo malo porumene. 
  • Pečene loptice uvaljati u prah šećer.
























U originalnom receptu se koriste sušene urme koje se naliju vodom i kuvaju sa začinima da se masa dobro zgusne. U nadev se stavlja i šećer, ja sam ga izostavila jer su urme same po sebi dovoljno slatke. Koristila sam sveže iranske urme pakovane u kutije od 600 gr.